energie vergelijker

De Cluster Renewable Energies Hamburg (EEHH-cluster) informeert over interessante nieuwe technologieën in windenergie in de context van een recent persbericht over de landelijke dag van de hernieuwbare energieën op 30 april. Op vier – we hopen – baanbrekende onderzoeksprojecten willen we hier graag meer in detail treden.

Windparken Die Kunnen Zweven

Op volle zee waait de wind sterker dan in de buurt van de kust – daarom worden op open zee aanzienlijk hogere energierendementen verwacht. Het probleem: vanaf een diepte van ongeveer 50 meter is het niet meer mogelijk om funderingen stevig verankerd in de zeebodem te bouwen. Daarom worden momenteel verschillende technieken ontwikkeld voor drijvende constructies.

Lees ook: duurzame energie initiatieven door bedrijvigheid? Kijk op de pagina beste-energievergelijker.com/zakelijke-energie/.

Een model van het Noorse energiebedrijf Statoil, dat al in 2009 in samenwerking met Siemens werd geïnstalleerd, dient als een model. Verdere projecten worden momenteel getest voor de kust van Portugal en Japan. Het grootste probleem is de nog steeds te dure technologie. Steeds meer consumenten kunnen op deze manier overstappen naar duurzame energie? Meer weten? kijk op de website beste-energievergelijker.com/overstappen-energie/.

Windparken Met Flexibele Rotorbladen

Verschillende onderzoeks initiatieven werken om de rotorbladen van windturbines veelzijdiger te maken, waardoor ze productiever en tegelijkertijd duurzamer worden. Hier dienen technologieën uit de luchtvaart als een model.

  • Bij lage windsnelheden zouden rotorbladen bijvoorbeeld in staat moeten zijn speciale flappen aan de achterste randen uit te breiden om het windoppervlak te vergroten en aldus de opbrengst te vergroten.
  • Als de wind te sterk is, moeten de flappen opnieuw worden ingetrokken. Dezelfde techniek wordt door vliegtuigen gebruikt om de vleugels tijdens het opstijgen en landen te vergroten of te verkleinen.

Windparken Uitgerust Met Sensoren Om Energie Te Besparen!

Een toekomstige technologie die nu al wordt gebruikt, is het zogenaamde op radar gebaseerde verlichtingssysteem voor windturbines. Dit schakelt alleen knipperend rood licht in dat belangrijk is voor het luchtverkeer op hoge gebouwen – en ook windturbines – wanneer vliegtuigen of helikopters daadwerkelijk in de buurt zijn.

Een grote opluchting, want tot nu toe is het continu knipperen, dat een verplichte obstakelmarkering is voor de luchtvaart, voor de plaatselijke bewoners deels ook als storend. Volgens statistieken laat het radarsysteem toe dat exploitanten van windparken in 98 procent van de gevallen het nachtelijke knipperlicht verlaten.

Windparken Met Een Duurzame Grondstof: Hout

Hout is niet alleen een natuurlijke en hernieuwbare grondstof die bij uitstek geschikt is voor de productie van hernieuwbare energie, de kosten van een windturbine met een houten val toren in vergelijking met staalconstructies ook ongeveer een vijfde lager.

  • Hout is ook gemakkelijker te transporteren en zou de bouw van installaties tot 200 meter hoog mogelijk maken – dit zou windturbines op houtbasis zeer rendabel maken vanwege de hoge energieopbrengsten. Eind 2012 werd in Hannover een eerste prototype in bedrijf genomen en dit soort projecten worden momenteel in heel Duitsland opgestart.